Drevený príves za detský traktor

Dali sme si konečne spraviť letnú terasu. Keď bola dokončená, zostala po práci kopa odrezkov. Malý sa s nimi začal hrať, staval z nich domy a kadejaká garáže pre svoje autíčka. Ako som sa naňho díval, napadlo mi, že mu z tých odrezkov môžem spraviť príves na jeho veľký traktor.

Ako prvé som pohľadal tri rovnako dlhé kusy. Podarilo sa, takže som nemusel nič rezať. Potom som našiel čelo prívesu aj vyklápacie dvierka. Iba dvierka som musel trochu zúžiť, aby sa dali ľahko otvárať. Stačilo ubrať nožom po dĺžke pár milimetrov a bolo to vybavené. Zbytočné vyťahovať pílu.

Pár samoreznými šróbami som zmontoval základnú vaničku prívesu. Uchytenie dvierok som spravil jednoducho. Dvierka som upevnil zverákom na mieste a prevŕtal bočnú stranu prívesu durch až do dvierok. Ale ešte predtým som si našiel drevené tyčky a dieru navŕtal tak, aby bola o kúsok menšia ako tyčky. Tým pádom netreba nič lepiť ani upevňovať.

Pánty dvierok, tyčky zatlčené po oboch stranách sa otáčajú v ráme prívesu

Následne som vzal o 2mm väčší vrták, dvierka dal preč a zväčšil diery v kostre prívesu. Zobral som drevené tyčky, aké sa používajú napríklad na tiplovanie a gumeným kladivom ich natĺkol skrz príves do dvierok. Takto som získal slušné pánty. Niekto by sa možno nekafral a namiesto tyčiek tam skrátka dal šŕoby. To som nechcel, lebo náš krpec už vie načo je šróbovák a vie ho aj sakra dobre používať.

Mal som teda kompletný príves, bolo treba domontovať pojazd a záves so spojkou na traktor. Prístrojové kolieska som kúpil v stavebninách L&Š v Nitre. Kus stál niečo málo cez euro. Zo zvyšných kúskov dlážky som odrezal dva hranoly a pripevnil ich na spodok prívesu. Potom som si uholníkom a ceruzkou naznačil os nápravy a na oboch stranách predvŕtal diery na hrubé šróby. Mali by to byť také, ktoré sú pod hlavičkou kúsok rovné a závit začína až neskôr.

Poojazd a záves

Prístrojové koliesko upnuté na hrubom šróbe

Kolieska boli osadené, tak som začal uvažovať nad závesom a spojkou. Najprv som chcel použiť kov, ale spájať ho s plastovým traktorom by nebol dobrý nápad. Kov by časom predral plastový hák na traktore. Musel som teda zobrať dostatočne odolný a zároveň ohybný plast. Spojka totiž musí byť ohybná, aby mohol traktor chodiť s prívesom napríklad cez kopčeky a neulomil ju.

Napadlo mi, že použijem plastovú dosku na krájanie. Vždy mám v dielni v zásobe pár tenkých kúskov z Ikea, ktoré následne používam ako polotovar na rôzne roboty. Dá sa z nich vyrezávať, môžete do nich vysekávať diery, hodia sa na kopec vecí.

Detail na spojku prívesu

Zobral som tenšiu latku, spravil do nej zárez (foto vyššie) a do neho vsunul vyrezanú spojku. Jednoduchá vec, stačilo vyseknúť dierkovačom dostatočne veľkú dieru, aby sa vedela prepchať cez hák na traktore. Latku som si pre istotu predvŕtal, lebo takto tenká zvykne pri samorezkách praskať. Keď som do zárezu zasunul spojku, celé som to zošróboval dvoma krátkymi šróbami a záves pripevnil k telu prívesu.

Ohybný plast sa dá ľahko nasadiť na hák traktora

Spojka je upnutá a na svojom mieste. Proti vyvlieknutiu má háčik.

Traktor s hotovým prívesom

Terasovka má parádne prúžkovanie a teraz už len stačí príves natrieť. Možno ho ani nebudem natierať a len ho napustím tou zelenou drevo-ochranou. Zabijem dve muchy jednou ranou. Príves bude ladiť s traktorom a bude chránený pred hmyzom a hubami. Lebo väčšinu času bude aj tak vonku na dvore.

Taton, ako náš krpec volá traktor, teda môže veselo ťahať veci z pieskoviska do záhrady a naspäť.

Traktor s naloženým prívesom

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.