Ako kúpiť retro skrine

Po dvoch rokoch špekulovania, ako zariadiť spodnú multifunkčnú izbu sa milovaná hrabala na bazoši a našla orechové skrine. Pár telefonátov a krátka výmena emailov a fotiek.

Rozhodovanie

Pôvodne sme rozmýšlali nad roldorom, ale žiaden sa nám nepáčil. Všetko samá umelá hmota a bukas, stojí to kopec prachov, vydrží málo a nevyzerá to dobre. Dobre sme spravili, že sme si to nechali uležať dva roky a namiesto toho len občas zapindali, že máme ešte stále všetko v krabiciach. A prečo voláme našu izbu multifunkčná? Pretože časť roka slúži ako hosťovská, inokedy ako obývačka. Musí byť teda aj funkčná, aj stajliš…

Idem za skriňou

Fotka skrine od predávajúcehoRodina v Partizánskom vypratávala starý byt, v ňom klasická orechová zostava. Mali sme zálusk na dve orechové skrine, jednu dvojku a jednu trojku. S kompletne oblými rohmi. Bola sobota ráno, tak som vypratal všetko z auta, zobral vercajg a vyrazil. Na mieste som bol okolo štvrť na desať.

Keď kupujete starý nábytok, nie je ani tak podstatné, či má červotoča, alebo či je obitý. Nábytok treba ísť obzrieť vždy na miesto, kde celý čas stál. Keď už ste tam, stačí ovoňať. Či tam nie je zatuchlina alebo vlhkosť. Každá vada dreva sa dá opraviť, ale ak v priestore smrdí, tento smrad si donesiete domov. Tu bolo všetko čisté, suché a voňavé. Takže krok číslo dva: kontrola dreva. Červotoč nikde a hore len pár “máp” po polievaní kvetov. To je klasický neduh všetkých starých skríň.

Nočný stolík bude slúžiť ako barový príručný

Pohľad dovnútra potešil ešte viac, každá polička bola vystlaná hodvábnym papierom a olemovaná čipkou prichytenou pripínačikmi. Čipka nebola zožltnutá, skrátka všetko podporovalo celkový dojem čistoty. Takže môžme pristúpiť k demontáži.

Náradie na rozobratie skrine

Pripravte sa na to, že staré skrine sú ešte poctivá stolárčina. Najťažšie je zhodiť dvere, pretože sú prichytené po celej dĺžke klavírovými pántami. Čo znamená kopec šrôbov. Hnusných šróbov. Na aku-skrutkovať zabudnite, potrhá vám zárezy na šróboch a už ich dostanete von len násilím. Finta je vyšróbovať ich von len do tretiny alebo polovice, a potom ich vytiahnuť kliešťami. Dvere si vyžadujú najviac pozornosti, pretože sú najviac na očiach. Preto z nich odmontujte všetko čo sa dá. Prečo, pochopíte pri prevoze. Každá malá hlúposť môže poškriabať inú. Vezmite si radšej pol hodinu navrch a odstráňte všetko, čo ide. Na druhej strane, pripravte sa aj na to, že niektoré šróby môžu mať rozklepané hlavičky, takže ich neodmontujete.

Keď máte dole dvere, na rad príde zadok skrine. Je to jedna veľká plaťňa z preglejky, ktorú treba odšróbovať. Potom vám zostane len korpus skrine. Teraz môžete vybrať poličky, v ich odstránení mohli práve doteraz brániť dvere. Preglejka je zrejme najväčší kus skrine, na šírku môže mať viac ako 1,2 metra. To je problém pri odvoze, takže ju treba rozpíliť. Netreba sa toho báť, pri skladaní sa to dá urovnať naspäť.

Skriňu teraz položte na zem. Skontrolujte, ako sú spojené bočnice so spodkom a vrchom. Ak sú čapované, rozoberanie bude náchylnejšie na poškodenie. Môžete mať štastie a skriňa bude len tiplovaná kolíkmi. V tom príprade použite drevenú lištu a gumené kladivo. Opatrne rozklepte skriňu, až odstránite vrch. Predtým, než sa pustíte do rozklepávania, poriadne skontrolujte, či nie sú niekde šróby alebo klince, skriňa mohla držať aj na nich.

Ja som mal spodok uchytený maticami, všetko išlo dolu ľahko. Trojkrídlová skriňa je trochu rafinovanejšia, musíte opatrne odstrániť prostredné dvere – pri nich je väčšinou jeden pánt prišróbovaný, z druhého sa dajú dvere vyvesiť.

Skrine máte rozobraté, treba ich previezť. Do hatchbacku Ford Mondeo som úspešne napratal dve rozobraté skrine, jednu dvojku a jednu trojku. Platne som musel uložiť nastojáka, najprv vnútorné vybavenie, potom bočnice a na záver dvere. Citlivé časti som obalil vždy dekou, aby sa pri prevoze neodreli.

Pekné obliny dverí skrine

Čo to stálo

  • cesta tam a späť, spolu 110 km
  • 8€ na naftu
  • 35€ platba za skrine (domáci si vypýtali 15€, dal som čo som mal vo vačku)
  • 2½ hodiny rozoberania
  • 1 hodinu nakladania a vykladania
  • 1 hodinu čistenie, drobné opravy a leštenie voskom
  • 5 hodín skladania

Tipy a triky

  • pri prvej komunikácii s predávajúcim si pýtajte presné rozmery a čo najlepšie fotky
  • nábytok skontrolujte v mieste, kde pôvodne stál
  • kontrolujte puch, vlhkosť a zatuchlinu
  • vezmite si základné náradie – šrobováky viacerých veľkostí, kliešte, gumené kladivo, rukavice, drevenú lištu, malú bezrámovú pílku
  • myslite aj na prevoz, z auta vyložte všetko nepotrebné
  • na prevoz si zabezpečete deky a handry, na vypodloženie a proti odretiu

Ako to zasa poskladať

Zopár rád, ako posupovať pri opätovnom skladaní skríň (časť je aj na fotkách nižšie):

  • Ako prvé si pripravte náradie aj súčiastky. Nechcete pri montovaní odbiehať do dielne pre každý ďalší vercajg.
  • Za zničené šróby kúpte radšej nové. Ušetríte tým čas aj nervy pri prípadnom opätovnom rozoberaní.
  • Zničené diery po šróboch opravte zápalkami. Z každej zápalky odseknite hlavičku a drievko prepolte pozdĺžne. Takto pripravené tyčky napchajte do dierok.
  • Aku-skrutkovač používajte s uvážením. Nastavte si najjemnejší doraz a šróby radšej na konci podoťahujte ručne. Skrutkovač je síce pomocník, ale často vie aj pokaziť.
  • Ak ste kúpili dve skrine, začnite tou väčšou. Po zložení budete mať ešte dostatok priestoru na premiestňovanie.
  • Pri osádzaní dverí ich radšej podložte a nesnažte sa ich držať na nohe zatiaľčo ich budete chcieť uchytiť šróbami k pántom.
  • Nezabudnite pri skladaní vložiť vešiakovú tyč. A keď postavíte korpus, nezabudnite vložiť aj police, až potom nasaďte zadný panel. Stáva sa, že dvere alebo pánty zabraňujú vybratiu políc zpredu.
  • Ak máte jemnú podlahu, podlepte si nožičky skrine filcovými podložkami hneď na začiatku práce, ušetríte si dvíhanie celej skrine na konci.
  • Tiple treba pri skladaní prehodiť do plytších dierok. Po rozobratí zvyknú zostať práve v tých hlbších. Keď už celú skriňu skladáte, netlčte gumeným kladivom priamo na drevo. Vezmite si gumenú podložku alebo hoci aj starú podložku pod myš, aby ste nepoškodili pôvodný lak.
  • Pamätajte, skladanie trvá zrhuba dvojnásobok času, koľko rozoberanie.

Všetko ostatné povedia fotky

Záver celej montáže je jednoduchý. Skontrolujte zámky skrine, aj či dvere poriadne doliehajú. Niekedy pomôže skriňu vypodložiť a dvere pôjdu hladko. Môžete tiež odstrániť celý zatvárací mechanizmus a nahradiť ho magnetickým dorazom.

Poslednou bodkou je preleštenie skrine včelým voskom. Pôvodný lak sa tým zakonzervuje aj naberie svoj pôvodný šmrnc. Zároveň tým opravíte jemné nerovnosti a škrabance.

Použité odkazy

orechové skrine na bazos.sk

Leave a Reply

Your email address will not be published.